Installation av värmepump

Med över 20 år i branschen kan du känna dig trygg!

Snygg & professionell installationtill ett bra pris!

Installation av värmepump i Stockholm med omnejd

Vi på EKVT utför installation värmepump samt ger service på typerna luft/luftvärmepump, bergvärmepump, luft/vattenvärmepump och frånluftsvärmepump. Vi har egna erfarna installatörer och kan genomföra alla typer av installationer.

Främst jobbar vi med dessa ledande märken av värmepumpar: Daikin, Mitsubishi, Panasonic, Toshiba, IVT och Nibe.

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Sekretesspolicy och Användarvillkor gäller.

Installation värmepump – Luft / Luft

Vid en installation av luft/luftvärmepump så ska en inomhusdel samt en utomhusdel monteras. De här delarna kopplas sedan samman med en köldmediekrets och den behöver sedan vakuumsugas med hjälp av en vakuumpump. Vi hjälper gärna till med var den kan sitta för bästa effekt.

Placering av luft/luftvärmepumpens inomhusdel:

 • Minst 4 cm till taket
 • Öppet och centralt
 • Avståndet bör inte vara för långt till utomhusdel

Det finns inte lika mycket att ta hänsyn till när det kommer till luft/luftvärmepumpens
utomhusdel men det är bra att ändå tänka på det här:

 • Utrymme för luftflöde
 • Hänsyn till ljudvolym
 • Inte för långt avstånd till inomhusdel
 • bör eventuellt placeras där det är kallare

Installation värmepump – Bergvärme

Vid installation av bergvärmepump ska själva pumpen anslutas till ditt hus vattenburna uppvärmning, tappvatten samt el och för detta behövs VVS-montör och eventuellt en elektriker. Värmepumpen får energi via en kollektorslang och bergvärme Stockholm kräver även en certifierad borrare för att kunna få ned kollektorslangen i berggrunden.

Placering av bergvärmepump

Själva bergvärmepumpen placeras normalt i en tvättstuga, ett grovkök eller ett pannrum. Den behöver ha tillgång till husets vattensystem och det behöver finnas en golvbrunn i rummet.

Borrhålet behöver placeras där det inte finns någonting i marken, det kan exempelvis finnas både ledningar och tunnlar under marken som självklart inte ska ta skada. Energibrunnar behöver också placeras med minst 20 meters avstånd mellan varandra, därför måste grannarnas eventuella energibrunnar tas in i beräkningen. Rekommendationen är också att det är minst 4 meter till byggnader. 

Installation värmepump – luft/vatten

Luft/vattenvärmepumpen har både en utomhusdel samt en inomhusdel som ska monteras. I en del fall finns det både en liten hydrobox och även en separat varmvattentank på insidan av huset. Mellan inomhusdelen och utomhusdelen är det antingen rör med vatten eller en köldmediekrets (split-system). Själva köldmediekretsen kräver en kylteknik som är certifierad och för rör med vatten behövs en VVS-tekniker. Det kan också behövas ny framdragning av el som behöver utföras av en elektriker. Vi bistår med allt som krävs.

Placering av luft/vattenvärmepump

Placering av inomhusdel brukar ofta ske i en tvättstuga, ett pannrum eller någonstans där den inte syns men platsen måste inneha en golvbrunn. 

Luft/vattenvärmepumpens utomhusdel har några fler faktorer att ta hänsyn till: 

 • behöver ha ett stabilt underlag
 • en väldränerad plats
 • hänsyn till grannar 
 • lagom avstånd till inomhusdelen
 • positivt med ett skyddande tak

Installation frånluftsvärmepump

När vi installerar frånluftsvärmepumpar tar vi hänsyn till luftflöde och fläktsystemet. Detta ska mätas noggrant.

Vid utbyte av frånluftsvärmepump hjälper vi även till med kanalrengöring och bortforsling av den gamla pumpen.

Installation av värmepump med eller utan rotavdrag

På EKVT erbjuder vi installation av din värmepump med eller utan rotavdrag. Är du berättigad till rotavdrag är det möjligt att sänka arbetskostnaden med upp till 30 % .

Vi hjälper gärna till med att få igenom ditt rotavdrag hos skatteverket.

Kostnad för installation av värmepump

Faktorer som har betydelse för priset är vilken värmepump du väljer samt hur förutsättningarna ser ut i ditt hus. Vi på EKVT erbjuder bra fasta priser på installation av värmepump så kontakta oss gärna för att få veta mer om hur vi kan hjälpa till!

Vi hjälper dig gärna med installationen av din värmepump i hela Storstockholmsområdet

Vi tar även emot offertförfrågningar för större projekt utanför Stockholmsområdet. När vi installerar samtliga värmepumpar hjälper vi också till med tips om placering och lämnar rekommendationer. När du väl fått din värmepump installerad så kom ihåg att också utföra en regelbunden service av din värmepump för att den ska vara effektiv och ha optimal prestanda under dess livslängd.

Vi på EKVT Värmeteknik har gedigen erfarenhet och kunskap om installation värmepump i Stockholm och inget uppdrag är för litet eller stort. Välkommen att kontakta oss!